Lilypie Second Birthday tickers

torstai 16. toukokuuta 2013

4 x päivärytmi ja ''unikoulua''

...tai siis mikä rytmi?!? Nellan sairastelun jälkeen neidin rytmi on ollut ihan sekaisin. Joka päivä on mennyt syömisten ja nukkumisten suhteen erilailla, enkä ole oikein tiennyt mitä tehdä. Säännöllinen rytmi ja rutiinit kun ovat tärkeitä, mutta voiko toipuvalta lapselta niitä vaatiakaan? Nythän Nella on jo täysin parantunut, jonkin verran kuivuneita näppyjä vielä näkyy naamassa ja muualla kropassa, mutta kyllä ne siitä pian häviää. Myös räkä valuu yhä.

Kirjoittelin ylös Nellan perjantain, lauantain, sunnuntain ja maanantain rytmin nukkumisten ja syömisten osalta, niin huomaatte kuinka paljon se parissakin päivässä heitteli:

Popsi popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa!
PE 10.5.13
05.00 Nella on noussut pinnasängyssään seisomaan ja itkeskelee. On kuin Naantalin aurinko kun häntä menee katsomaan ja väsyneenä otetaan neiti meidän viereen jatkamaan unia. On hereillä n. puolisen tuntia-tunnin, kunnes siirretään omaan sänkyyn ja nukahtaa sinne.

08.15 Herää yöunilta, aamupesut ja vaatteiden vaihto

08.30 Antibiootti + D-vitamiini

08.45 Aamupuuro & vesi

9.15 Ulos lähtö ja neuvolaan ottamaan mittoja

10.00 Tullaan takaisin kotiin

11.00 Maitoa n. 200ml ja parvekkeelle nukkumaan

13.53 Herää päikkäreiltä

14.40 Lounas(kanakeittoa) + vettä

15.45 Kaupoille, kirppikselle

17.00 Tuon Nellan kotiin, kun R on tullut töistä ja menen itse vielä kaverin kanssa shoppailemaan. R antaa välipalan Nellalle.

17.45 Maitoa n. 200ml ja sisälle päikkäreille, alkaa olla tosi väsynyt ja ei millään jaksaisi yöunille

18.00 Nukahtaa

20.30(!!!) Herää, kun pakko mennä antamaan antibiootti, muuten olisi ehkä jatkanut unia. Antibiootti korvatulehdukseen piti antaa aina 12h välein.

21.30 Iltapuuro hyvin myöhään... + vettä

22.30 Yöunille iltavellin kera

02.00 Herää, nukahtaa lähes samantien

LA 11.5.13
8.50 Herää, yöllä muutaman kerran kitissyt tuttia. Saa antibiootin ja D-vitamiinin

10.00 Aamupuuro + vettä

11.30 Maitoa n. 200ml

11.45 Nukahtaa päikkäreille ulos

13.10 Herää

13.55 Lounas

14.30 Lähdetään puistoon

15.55 Maitoa puistossa, lähdetään kotiin

16.10 Nukahtaa kotiovella

17.50 Herää

18.15 Välipala

20.00 Sormiruokaa

?? Nukkumaan n. ysin aikaan, iltavelli, heräilee yöllä pari kertaa tuttia itkemään

SU 12.5.13
07.20 Herää

08.00 R antaa aamupuuron + vettä, minä heräilen myös

10.00 Nukkumaan ulos, maitoa n. 200ml + D-vitamiini, jonka R on unohtanut antaa. :D

13.00 Kolmen(!) tunnin päikkäreiden jälkeen lähdetään kiiruusti ravintolaan äitienpäivälounaalle, saa maitoa autossa

14.20 Ravintolassa lihasosetta + kurkkua sormiruokana

17.50 Nukahtaa autoon kotimatkalla

18.30 Tullaan kotiin ja Nella herää

18.40 Hedelmäsosetta

20.00 Sormiruokaa

21.00 Iltavelli ja nukkumaan

21.15 Ei meinaa nukahtaa, nousee koko ajan seisomaan

21.50 Vihdoin nukahtaa

MA 13.5.13
07.15 Herää yöunilta

08.00 Aamupuuro + vettä + D-vitamiini

09.00 Maitoa n. 200ml

09.15 Nukahtaa omaan sänkyyn päikkäreille

10.30 Pakko herättää Neltsu, kun ollaan jo myöhässä puistotreffeiltä äitikavereiden + vauvojen kanssa

11.20 Lounas asukaspuiston tiloissa

12.50 Tullaan kotiin ja saa maitoa n. 200ml, nukahtaa n. 13.00

15.25 Melkein 2,5h päikkäreiden jälkeen herää pirteänä kuin peipponen

16.20 Välipalaksi hedelmäsosetta

17.30 Lähdetään ruokakauppaan

20.00 Iltaruoaksi lihasosetta

20.30 Iltavelli

21.05 Otetaan neiti pois sängystä, kun on niin pirteänä ja koko ajan nousee seisomaan uudelleen ja uudelleen ja...

22.00 Takaisin sänkyyn ja n. vartin päästä nukahtaa.

Huh! Semmoista. Vaihteleeko teidän 8-12kk ikäisillä rytmit paljon? Eilen neiti heräsi seiskan jälkeen yöunilta(sitä ennen aamuyöllä nousi seisomaan ja pari kertaa kitisi tuttia yöllä),nukkui kahdet 1,5h päikkärit, nukahti yöunille VAIN puolen tunnin tappelun jälkeen n. klo 22(maanantaina meni nukuttamisessa kaksi tuntia, toissailtana vähän reilu tunti ja eilen vain 20-40min) ja söi vaihtelevalla menestyksellä. Meillä kiukutellaan yhä tuota syömistä. Tänään heräsi yöunilta klo 8.20 ja meni ekoille päikkäreille klo 10.45 ja nukkui kaksi tuntia & vartin, iltapäiväpäikkärit klo 16.15-17.10.

Me ollaan alotettu jonkin sortin unikoulu. Illat ovat olleet tosi hankalia, kun neidin pitää koko ajan nousta seisomaan. Illat on mennyt kutakuinkin näin:
- Iltaruoka, hampaiden pesu, pienet iltapesut, vaipanvaihto, yöpuku päälle, välillä nenän niisto
- Iltavelli, vähän silittelyä, unimusiikki päälle, hyvän yön toivotukset, tutti suuhun
- Neiti on hetken rauhassa(tai sitten ei) ja alkaa kiipeilemään. Tätä jatkuu niin kauan, etten pysty edes laskemaan kuinka monta kertaa neiti lasketaan alas ja kuunnellaan huutoa

Tiedän tämän olevan normaalia tässä kehitysvaiheessa. Uusi maailma on avartunut pikkuiselle, joka ennen on tottunut näkemään maailman makuullaan ja nyt pystyy tutkimaan sitä ihan eri kantilta. Onkin ollut kiva saada vertaistukea samanikäisten lasten vanhemmilta, kuulemma monilla on sama tilanne meneillään. Eilen juttelin ensin vauvakerhossa 12.8. syntyneen lapsen äidin kanssa ja sitten vauvakirkossa 4.8. syntyneen lapsen äidin kanssa sekä maanantaina vauvatreffeillä kavereiden kanssa. Tuttua juttua monelle, mutta silti siihen pitää löytää omat keinot selviytyä, sillä lapset ovat niin omia yksilöitään ja mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.





















Me sitten alettiin pari päivää sitten kokeilemaan ihan vain sellaista, että annetaan normaalisti velli pimeässä huoneessa, sitten tutti suuhun, silitykset ja hyvänyöntoivotukset, unimusiikki päälle, ja poistutaan huoneesta. Mennään huoneeseen vasta, kun kuuluu itkua. Eli ei anneta huomiota sille, että neiti nousee seisoskelemaan ja leikkii, vaikka pitäisi nukkua. Eli vastataan vain hätäitkuun.
Uskallankohan sanoa, että tuntuu kun tämä olisi jo toiminut, sillä joka ilta nukuttamiseen on mennyt vähemmän aikaa, vaikka vieläkin liian kauan. No, tällä jatketaan ja katsotaan miten menee! :)


PS: Nellamuru on oppinut osoittamaan hellyyttä ja läheisyydentarvetta eri tavoin. Nella osaa tulla antamaan haleja ja kuolapusuja, kiipeää jalkaa vasten ja painaa pään polvea vasten, näyttää kun haluaa syliin yms. Ihana! ♥ Miten teidän murut näyttää rakkauttaan? Millaisia unikouluja teillä on käytetty? Miten on toiminut?

7 kommenttia:

  1. Meillä ei oo ollu koskaan mitää ongelmia nukkumisten kanssa (onneksi) ja nyt koputetaan puuta ja toivotaan, ettei se eilinen toistu...

    Meillä oli tota pään painamista mun muistaaksee jostain n.5kk ikäsestä, kuolapusuja meilläkin on opittu antamaan n.3vk sitten(?), haleja ei osaa, kun alkaa vaan repimään multa hiuksia jos halaan :D Mutta sylii, sohvalle, viereen haluumisen on näyttäny n.2-3kk käsiä ojentelemal ja sillai höpsösti nytkymällä :)

    Suloinen Nella! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, ettei teillekään tule! Ole onnellinen tuosta tilanteesta. ;) Kevinhän nousee myös pinniksessä seisoo, niin onks teillä illat hankalia vai nukahtaako hyvin? Nouseeko unissaan aamuyöstä seisomaan?

      Joo Nellakin on tehnyt tota jonkin aikaa, mut nyt se on lisääntyny iha hurjasti ja jotenkin tullut tarkoituksellisemmaksi. :) ♥
      Nellakin välilä repii hiuksia, koruja, silmiä, suuta yms :D Mutta eipä se mitään. :) Jotenkin ei enää niin paljoo sitä tee.

      Hän on.♥

      Poista
  2. Juu nousee seisomaa ja riekkuu sielä ja höpöttelee, mutta ei me reagoida siihin mitenkään. Kevin menee vähän vaille ysi sinne sänkyyn ja ovi laitetaan kiinni, me mennään perässä vasta kun herra on nukahtanu :)
    Sielä se aikasa riekkuu ja sitten nukahtaa itsekseen sinne. Jos on nukahtanu johku hankalaa asentoon, niin käännän hänet sitte selällee, eikä yleensä herää siihin. Ja jos herääkin, niin nukahtaa kyllä samantien uudelleen. Että ei oo kyllä mitään hankaluuksii, kun ei olla opetettu siihin, että sais huomiota sillä kiipeilyllä :) Nousee 5-6 välillä joskus huhuilemaan, mutta kun siihin ei reagoi, niin käy samantien itse takas maate. ja sitte siin 7-8 välil nousee vaatimaan maitoa.

    On se vaan niin ihanaa kun pienet kasvaa ja oppii joka päivä jotain uutta ♥ Kevin ymmärtää jotenkuten kiellot, mutta kokeilee hirveesti rajoja, että annetaanko periksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teil on sit helppoa. :)

      Niinhän se on, ihan parasta. ♥ Joo perus :D Uhmaikää odotellessa :D

      Poista
  3. Meillä on myös aika erilaisia päivät. Vaikka päivät menee suht samalla kaavalla niin ajat kuitenkin vähän vaihtelee ja päikäreiden pituudet jne. Vois sanoo, että meillä on epäsäännöllisen säännöllinen päivärytmi. :D En mää kuitenkaan aattelis, että se on huono, kun hommat menee musta kuitenkin suht samoin ja se on mun mielestä se pääasia, että kaikki mitä tehään niin tehään aina suht samanlailla vaikka ei siis oiskaan ajat samat. :) Se on sitä turvallista rutiinia lapselle.

    Tuo "unikoulu" kuulosta hyvälle! Oon sitä mieltä, että se todella auttaa. :) Niin itsekkin tekisin tuon homman, kun/jos meille sellasta tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja neiti meillä työntää aina päätään mun poskee/kaulaa vasten ja haluaa haleja/pusuja. Tosi kovalla voimalla tosin. :D Ja sillon tällön saa märkiä pusuja myös itsekkin. :)

      Poista
    2. Kiva kuulla, ettei olla ainoita jolla rytmit vaihtelee. :D Kaipa se on ihan normaalia, mut sit ku kaikkial toitotetaan kuinka tärkeetä rytmin pitäminen on niin alkaa mietityttää. :/ Nyt meillä on kyllä taas vähän tasottunut tää rytmi, kun sairasteluilta ollaan toivottu. :)

      Hyvin sanottu toi, että epäsäännöllisen säännöllinen päivärytmi. :D Kuulostaa hyvältä! ;) Ja turvalliset rutiinit on kyllä tosi tärkeitä pikkuisille. Ei saa liikaa vaihdella päivät ja niitäkin päiviä pitää olla, kun ollaan vaan rauhassa perheenä kotona eikä koko ajan menossa. :)

      Mä en osaa viel sanoo, että toimiiko toi unikoulu nyt sittenkään. :D Toissailta meni tosi tosi hyvin ja sit taas eilen tuli vähän takapakkia ja neiti huus sängyssään tunnin.. :/ sydäntäsärkevää.

      Ihana teidänkin neiti, kun osottaa rakkauttaan! ♥

      Poista