Lilypie Second Birthday tickers

lauantai 5. tammikuuta 2013

Nuku nuku pikkuinen...

Heippa!

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on ollut vaikeinta vauva-ajassa, vastaisin varmaan: nukuttaminen. Se hermoja raastava asia, joka on joka ilta edessä; halusit sitä tai et. Okei, onhan mulla tuo ihana mies, lapsen isä, joka myös nukuttaa pikkuistamme, mutta silti. Mies on usein iltavuoroissa, joskus yövuoroissa ja ei minulta sillon paljoa kysellä, jaksanko sitä nukutusrumbaa. Ja kun se ei tosiaan ole mitään maitotilkka nassuun, silittelyä, unimusiikkia, valot pois ja hyvää yötä kulta. Vaan enemmänkin; 200ml maitoa, jokeltelua, höpöttelyä, huutoa, itkua, levottomia jalkoja, mobilen sama musiikki sata kertaa, samat unilevyt miljoona kertaa, silittelyä kaikin mahdollisin tavoin niin että käsi puutuu, tuttia suuhun 10000000krt ja vielä vaikka mitä muuta mukavaa. Miksi meidän vauva ei halua nukkua?

Minulle oikeastaan mikään muu ei tuota tuskaa vauvan hoidossa kun tuo nukuttaminen. Se on niin vaikeaa, ylitsepääsemätöntä. Kerronpas esimerkin; muutama yö sitten, olisko ollut ti-ke yö, vietimme katastrofiyötä. Oltiin mökillä ja menin yläkertaan nukuttamaan Nellaa joskus puoli yheksän hujakoilla. Hän nukahtikin sitten tyytyväisenä n. klo 21 maidon jälkeen. Ajattelin, että oho menikös se noin helposti. Takaraivossa kummitteli vielä jouluaatto- ja uudenvuodenaattonukutukset. Jotka eivät nekään olleet menneet hyvin. No, menin sitten alakertaan datailemaan ja katsomaan telkkaria. Oltiin siis mun isän kanssa mökillä ja hän menikin sitten nukkumaan puoli kymmenen aikoihin. Tasan tarkkaan 45 minuuttia nukuttuaan, klo 21.45, alkoi kuulua rätinää itkuhälyttimestä. Menin sitten katsomaan, niin siellä neiti jumppaili tyytyväisenä silmät auki ja väläytti valloittavan hymyn minulle, kun menin katsomaan. Joo ihan kiva... Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että silloin kun neiti noin pirteänä on siellä hereillä, ei auta mikään nukutustekniikka vaan on pakko nostaa Nella ylös ja antaa hänen purkaa energiaa vähän aikaa, ennen kun voi taas koittaa nukuttamista.

Nostinpa sitten Nellan ylös ja mentiin alakertaan. Siinä tunti leikittiin ja seurusteltiin, jonka jälkeen aloin pikkuhiljaa koittaa nukuttaa Nellaa. Hän oli kumminkin valvonut tosi pitkään ennen noita 45minuutin väliunia, joten luulisi väsyttävän. Niinhän sitä voisi luulla... Mikään ei auttanut! Ei auttanut tutti, maito, vaunuissa keinuttelu, vaunukopan kantaminen ympäri kämppää, silittely, musiikki, laulaminen... Koitin nukuttaa syliin, vaunukoppaan, vaunuihin, matkasänkyyn, sängylle viereen, sohvalle, kaikkialle! En tiennyt enää mitä tehdä. Olin epätoivoinen. Välillä neiti hihkui, välillä itki ja välillä suorastaan huusi täyttä kurkkua. Siinä alkoi loppua omakin usko. Keskellä peltoa, isossa mökissä, väsynyt äiti koittaa puolenyön aikaan nukuttaa vauvaa... Väsymys painoi omiakin silmiä ja olin lohduton. Tekstailin koko ajan R:n kanssa ja tämä kehotti herättämään mun isän, koska olin ihan loppu. Pitkään sitä jahkailin, koska mulle tulee aina jostain syystä sellanen fiilis jos pitää pyytää apua, että ''kyllä mä pärjään'' ja ''tää on mun lapsi, kyllä mä tän hoidan''. No, siinä ei nöyristelyt enää auttanut, ensin soitin mun äidille ja herätin sen ja kun sekin vielä käski mua herättämään isän niin menin sitten vihdoin tekemään sen. Tyrkkäsin Nellan epätoivoisena mun isälle ja menin parvekkeelle hetkeksi rauhoittumaan. Nella vain huusi pää punaisena isänikin sylissä. Isäni laittoi tutin Nellalle ja tämä rauhottui melkein nukahtamispisteeseen. Kumminkin kun isä siirsi hänet matkasänkyyn, niin huuto alkoi. Päätin sitten antaa Nellalle supon ja vielä maitoa lisää. Luultavasti Nella kiukuttelee hampaitaan, yksi on nyt puhjennut kunnolla... mutta nukuttaminen on kyllä melkein aina ollut tämän pikkuisen kanssa vaikeaa, vaikka sitten kun nukahtaa niin nukkuukin pitkään heräämättä kertaakaan(n.8-11h, ennätys 11,5h).

Kun olin laittanut supon ja antanut maitoa, Nella nukahti puolen tunnin sisällä. Tällöin kello oli jo 01.30... Me sitten mun isän kanssa valvottiin vielä kolmeen asti jutellen kaikenlaisesta.

Seuraavana yönä Nella nukahti viideksi minuutiksi ja heräsi ja valvoikin sitten taas puolisentoista tuntia.. Tuttiin sitten nukahti vaunukoppaan, huutamisen jälkeen kymmentä vaille 11.

Eilen R sai nukuttaa Nellan kun oli vapaapäivällä ja Nella nukahti n. tunnissa. Annettiin eilen ekaa kertaa maissivelliä ja neiti vetäisi 200ml sitä 5-10minuutin sisällä. Vissiin 3-tuttiosasta tuli niin hyvin, kun maitoa annetaan kakkosesta. Siihen päälle Nella tarvitsisi vielä vähän maitoa! Hirveä ahmatti. :D sitten Nella nukkuikin 9h, heräsi syömään ja nukkui vielä n.3h :D Hyvin saatiin lauantain kunniaksi nukkua koko perhe :)

No kaipa tämä tästä taas, pitää olla vain pitkä pinna...(jota mulla ei tunnetusti ole, onneksi R:lla on..)
Vinkkejä saa toki antaa, vaikka tuntuu että kaikki ollaan tehty mitä voidaan.. Miten teidän lasten nukuttaminen vauvana(tai muutenkin) on sujunut/sujuu? 

Tänään oltiin mun ystävän A:n tytön 1v- synttäreillä, niistä lisää myöhemmin :) 

12 kommenttia:

  1. Meillä Nemi nykyään nukahtaa iltavellinsä saatuaan noin 1-10 minuutissa itsekseen (19-19.30 illalla). Noin tunnin päästä yleensä herää itkemään, tutti suuhun ja vaipuu takaisin uneen. Joskus jos on ollut villimpi meno päivällä niin tutittamaan joutuu 4 kertaa ennen ilta yhdeksää. Yöllä herää joskus kolmen aikaan, tutti suuhun ja nukahtaa uudelleen. Noin 4-5 aikaan herää yömaidolle ja nukahtaa pullo suussa. herää aamulla joskus jo kello 7, mutta viime aikoina vasta klo 08.30-09.30. Kuinkahan kauan tätä riemua riittää?

    VastaaPoista
  2. Voih :/ Teillä nukahdetaan paremmin, mutta ei sit nukuta niin sikeästi.. on tää välillä kyllä rankkaa, mutta onneks meillä on muuten ihanat ja terveet lapsoset. :) Tsemppiä ja kiitos kommentista. :) Kiva lukea, miten muilla menee!

    VastaaPoista
  3. Äääää, kuulostaa niin tutulta! Meillä meni tässä varmaan kuukausi niin, että vietiin Aada vain sänkyyn ja muutaman kerran ehkä piti tuttia laittaa ja nukahti itestään nätisti. MUTTA NYT on ollu parin viikon ajan TODELLA vaikeaa tuo nukuttaminen. Aada yleensä menee nukkumaan 9 aikoihin, mutta kun on viety sänkyyn, niin alkaa kova höpinä ja kiljuminen, loppujen lopuksi huuto kurkku suorana... Yöllä herää sitten kerran syömään ja n. 08:00 herää aamulla. Kyllä meillä nukuttamisessa kysytään kärsivällisyyttä, välillä todella paljon!

    Eihän tässä auta kun olla kärsivällinen... Ehkä tämä tästä helpottuu ajan myötä, ehkä tämä on nyt vaan joku vaihe tässä iässä, toivotaan ;)

    Jaksamisia teille sinne, vuorotelkaa nukuttamista, toivotaan että helpottuu ajan myötä! :)

    VastaaPoista
  4. Kiva saada vertaistukea! Harmi, että teillä on myös noin hankalaa! :( Onneksi on kenen kanssa vuorotella nukuttamista...

    Luultavasti se nyt vain on joku vaihe monilla, mutta tuntuu että Nellalla se on vaan luonteesen kuuluva piirre :D Kuulemma minä ja mun veli oltiin lapsena vauvasta asti monta vuotta vaikeasti nukutettavia, toivottavasti Nellasta ei tuu semmonen..

    Tsemppiä ja voimia teillekkin päin! :)

    VastaaPoista
  5. Ja siis on täällä toki niitäkin iltoja kun tyttö nukahtaa tosi nätisti ihan ittekseen, mutta lähipäiväinä on ollu tosi hankalaa.

    VastaaPoista
  6. Niin on täälläkin joskus. Esim. tänään valvoi kolme tuntia, nukahti vartissa ja nyt on nukkunut jo yli 45minuuttia, en usko että enää herää! Nautitaan näistä ;)

    VastaaPoista
  7. Joo meillä nukahdetaan siinä 12-2 välillä vaihtelevalla menestyksellä ja sitte pitää olla ihan hiljaa ja laittaa itse nukkumaan, jotta neiti nukkuu aamuun asti. Meilläkin ollaan aika iltavirkkuja, että usein yöpukua pukiessa ilosesti jutellaa ja nauretaan! Mut juu olisi tunnustus sulle mun blogissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih... Tiedän ton tunteen, kun pitää olla ihan hiljaa. Se on välillä raivostuttavaa.. ei uskalla edes kylkeä sängyssä vaihtaa ;D

      Kiitos!

      Poista
    2. Niinpä! ja kaikista ärsyttävintä on, jos olen kerrankin tavallista aikaisemmin saanut neidin unille ja mies on vielä koneella, niin tietenkin sitä vielä herätään, kun mies laittaa konetta kiinni ja tekee iltatoimiaan..näin meidän yksiössä :'D

      Poista
    3. Eikä! Tosi kiva :D Tarviitte isomman kämpän ;) Vois sit siirtää vauvan vaikka toiseen huoneeseen nukkuu jos on niin herkkäuninen!

      Poista
  8. Meillä neiti nukahtaa aika hyvin, mutta jos erehtyy laittamaan liian aikaisin sänkyyn niin sillon ei meinaa nukahtaa millään ilveellä! Pitää tosiaan olla varma, että nyt on se uni aika joka on varmimmin 9-10aikaan ja joskus vähän myöhemminkin. Maitoa tosin menee ennen nukahtamista 110-220ml yleensä. Älysin tuon liian aikasin nukkumaan meno jutun toissapäivänä. Ehkä nyt säästytään suurimmilta kiukuilta. :) Tosin sitten varmaan eri juttu, kun on hampaita tulossa tai muuten kipeenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä juttu! :) Toivottavasti pysyykin noin :)

      Poista